Slavnostní naražení speciálu ze spilky

30.8.2024

V sobotu 7. září, pro Vás v rámci Řepišťského krmáše slavnostně narazíme a také zdarma ochutnáme další ze speciálů ze spilky pivovaru Ostravar. Tentokrát to bude sladový ležák vařený tradiční technologií dvojího rmutování s názvem HALLA.  

Další informace o novém speciálu, tak jak nám je poskytl sládek pivovaru Ostravar, najdete zde:

obsah alkoholu:  5,2 %, stupňovitost: 12,5 °P, hořkost: 27 IBU, pivní styl: Märzen, chmel: německý hořký chmel (Herkules) a český aromatický chmel (Kazbek), slad: český, bavorský, barva: 22 EBC, kvašení: spodní kvašení

Pivo typu Märzen - sladový ležák vařený tradiční technologií dvojího rmutování. Piva typu Märzen, tedy česky březňák, se vaří již od raného novověku a prošly si zajímavým vývojem od prvních svrchně kvašených až po spodně kvašené během posledních dvou století. Jejich vznik se datuje do doby, kdy kvůli vysokým letním teplotám a neexistujícímu průmyslovému chlazení nebylo možné od dubna do srpna vařit pivo. Od 16. století to bylo dokonce bavorským zákonem zakázáno. Jarní piva typu Märzen se tedy vyrobila na tehdejší dobu silnější a více nachmelená, aby vydržela delší skladování a mohla se pít v průběhu léta. Zbytky z ležáckých sklepů se pak dopíjely začátkem podzimu a když na začátku 19. století vznikla tradice Oktoberfestu, Märzen se nabízel jako ideální pivo pro jeho oslavu. Proto se dnes tato piva často označují také jako Oktoberfest Bier. Typickým znakem těchto piv je vyšší stupňovitost od 12 do 14 ° a plné sladové tělo s jemnou hořkostí. Přesně taková je Halla. Stupňovitost mírně přes 12 ° a obsah alkoholu 5,2 % spolu s vyladěným poměrem českého a bavorského sladu jí dávají nádherně plné a zakulacené sladové tělo. Delší ležení celou chuť uhlazuje a perfektně zvolené dávkování chmele zajišťuje příjemně hořký nádech.